Gode olivenoljer til ulike bruksområder – velg riktig type til ditt bruk

Olivenolje er mye mer enn en ingrediens eller sunt fett til matlaging – den er en smaksforsterker, et helseprodukt, og til og med et hudpleiemiddel. Derfor er det mange som blir stående forvirret foran oljehyllen  «Hvilken olivenolje skal jeg velge?». Svaret avhenger av bruksområdet. Her får du hjelpen du trenger for å velge riktig type.

Olivenolje er grønt, men fungerer som flytende gull. Den har utallige bruksområder og muligheter. Helsegevinsten og smaken er stor, du må bare vite hvilken type du bør bruke til hva.


I denne guiden får du vite hvordan du kan velge en god olivenolje til ditt bruk. Vi ser på smak og olivensorter, hvordan kvalitetssjekke olivenoljen i butikken, og hvordan ulike typer olivenolje egner seg til alt fra salater, fisk, kjøtt og brød, helseshot, og til og med hud- og hårpleie.

Hvorfor «gode olivenoljer» ikke bare handler om smak

Når vi snakker om gode olivenoljer, tenker de fleste på extra virgin. 

Noen kjenner også til at ulike olivensorter kan påvirke smaken på maten. Noen vet at olivenoljer kan være både milde, fruktige, allround eller robuste.

Men kvalitet handler også om:

  • Produsenten: Mindre eller autentiske produsenter som satser på håndverk leverer ofte høyere kvalitet enn industriell masseproduksjon.
  • Ferskhet: God olivenolje er ferskvare. De beste er tydelige på høsteår, og oppgir gjerne dette på flasken eller nettside.
  • Emballasje: Mørkt glass eller metall beskytter oljen. Gjennomsiktige flasker svekker kvaliteten raskere.
  • Type olje: Extra virgin er gullstandarden, mens andre typer olivenolje kan være nyttige i spesifikke sammenhenger.

En god olivenolje handler altså ikke bare om type eller sort, men hele reisen fra jord til flaske.

Sikre kvaliteten på olivenoljen neste gang du kjøper:

Lær hva du trenger å vite for å velge den beste olivenoljen.

Olivenoljens tre hovedsmaksprofiler og når du bør bruke dem

Olivenoljer kan grovt deles i tre smakskategorier. Hver passer til ulike retter:

Smøraktige og nøtteaktige oljer (milde)

Olivenolje-eksempel: Vår Royal-olivenolje ( mild, elegant og gourmet). 

Smak: Mild, subtil og silkemyk, uten bitterhet. Noter av mandel, smør og delikat fruktighet.

Passer best til:

  • Hvit fisk og skalldyr
  • Grønne salater med frukt eller mild ost
  • Baking og brød (focaccia, loff, kjeks)
  • Ferske oster (mozzarella, ricotta)
  • Frukt- og sitrusbaserte desserter

Fruktige og balanserte oljer (medium intensitet)

Olivenolje-eksempel: Gran Seleccion Royal Extra Virgin og Cazorla Trond Moi Extra Virgin olivenolje – stjernekokkens signaturolje.

Smak: Grønne epler, urter, tomat og mild kompleksitet.

Passer best til:

  • Tomat- og greske salater
  • Bruschetta og grovt brød
  • Laks, ørret og makrell
  • Grønnsaker som aubergine, paprika og sopp
  • Lyst kjøtt som fjærkre
  • Feta og mild geitost

Bitre og pepperaktige oljer (robuste)

Olivenolje-eksempel: Vår picual-olivenoljer (robuste, fenolrike, prisvinnende). ..

Smak: Intens, med bitterhet og peppersmak. Noter av grønn tomat, gress og artisjokk.

Passer best til:

  • Rødt kjøtt, lam og vilt
  • Gryter og supper
  • Tomatbaserte retter (pizza, pastasaus)
  • Kraftige oster (parmesan, pecorino)
  • Salater med ruccola eller spinat

FAQ: Hvilken olivenolje bør jeg bruke til ulike matretter?

Hvilken olivenolje til salat?

Extra virgin, helst medium eller fruktig. Eksempel: Royal til elegante salater, Picual til tomatsalat.

Hvilken olivenolje til fisk?

Milde olivenoljer til hvit fisk. Medium til laks. Eksempel: Royal til hvit fisk, Picual Selección til laks.

Hvilken olivenolje til kjøtt og fjærkre?

Robust til rødt kjøtt. Medium og fruktig til kylling, kalkun og and

Hvilken olivenolje til brød?

Mild i deigen. Medium til bruschetta og grovt brød. Robust til focaccia og dipping.

Hvilken olivenolje er best for helsen?

Extra virgin, gjerne økologisk, med høy andel polyfenoler, gjerne robust Picual. 1–2 spiseskjeer daglig har dokumenterte helsefordeler.

Overveldet av utvalget?

Det er lett å gå seg vill i olivenoljejungelen. Derfor har vi laget en enkel oversikt over våre egne Cazorla-oljer, med tydelig veiledning til hvilke som passer til salater, fisk, kjøtt eller baking.

Her kan du være trygg på kvaliteten og starte din egen olivenoljereise med et nøye utvalgt sortiment av smaksrike og autentiske spanske olivenoljer.

Få full oversikt og guide til Cazorlas olivenoljer:
Finn den olivenoljen som passer deg best.

Olivenolje utenfor kjøkkenet: hud, hår og kropp

Olivenolje har vært brukt i tusenvis av år ikke bare i mat, men også som skjønnhetspleie. Men hvilken olje bør du velge her?

Kvalitet er viktig da det er mange som feilmerker sine olivenoljer eller jukser med innholdet, men her bør du tenke mer økonomisk da det skal brukes i store mengder og ikke inntas på samme måte som når du bruker oljen i maten.

Hudpleie

  • Extra virgin (gjerne økologisk): Rik på antioksidanter og E-vitamin. Best for tørr hud, moden hud, nattolje og pleie av lepper og neglebånd.

 

  • Raffinert: Luktfri, lettere og trekker raskere inn. Kan være bedre for massasje eller for de som ikke tåler den mer kraftige duften av Ekstra Virgin.

 

  • Fet og akneutsatt hud: Olivenolje kan tette porer hos noen. Her er lettere oljer som jojoba, druekjerne eller squalane ofte anbefalt som et bedre valg.

 

  • Du kan lett lage din egen hjemmelaget scrub: Med extra virgin olivenolje med salt som himmalaya salt. Denne scruben er naturlig, ekte, fuktighetsgivende og ren for kroppen, og etterlater huden myk og fri for døde hudceller.

Hårpleie

  • Ekstra virgin: Brukes som hårkur (varm olje i hodebunn/hår og skylles ut). Gir fukt og glans.

 

  • Raffinert: Mindre lukt, lettere å skylle ut, men har ikke samme mengde antioksidanter og vitaminer som ekstra virgin.

Massasjeolje

  • Raffinert olivenolje: Best for bevegelse og nøytral duft.

 

  • Extra virgin: Mer næringsrik, men mer aromatisk. Brukes hvis målet er å ha mest naturlig og sunn olje, og du samtidig tenker på å pleie huden under massasjen.

Olivenolje utenfor kjøkkenet – FAQ om hud, hår og kropp

Olivenolje har vært brukt i årtusener som naturlig skjønnhetspleie.

Her er de vanligste spørsmålene:

Hvilken olivenolje bør jeg bruke på huden?

Extra virgin (gjerne økologisk): Rik på antioksidanter og E-vitamin. God til tørr, moden hud, som nattolje, og til lepper og neglebånd.

Raffinert: Luktfri, lettere og trekker raskere inn. God til massasje eller for dem som ikke liker den kraftige duften av extra virgin.

Fet/akneutsatt hud: Olivenolje kan tette porer hos noen. Jojoba, squalane eller druekjerneolje kan være bedre alternativer.

Hvordan lager jeg en enkel skrubb med olivenolje?

Bland extra virgin olivenolje med havsalt eller Himalaya-salt. En naturlig og fuktighetsgivende kroppsskrubb som etterlater huden myk og glatt.

Hvilken olivenolje er best til hårpleie?

Extra virgin: Perfekt til hårkur. Varm opp litt olje, massér inn og skyll ut etter 30–60 min.

Raffinert: Lett å skylle ut og med mindre lukt, men ikke like rik på vitaminer.

Hva slags olivenolje bør jeg bruke som massasjeolje?

Raffinert olivenolje: Best for glid og nøytral duft.

Extra virgin: Mer næringsrik, men har tydelig aroma. Velg denne hvis du ønsker mest mulig naturlig hudpleie.

Oppsummering

Å velge gode olivenoljer handler om både bruk og preferanser:

  • Mild til delikate retter

 

  • Fruktig som allround

 

  • Robust til kraftige smaker

 

Vårt tips er likevel å prøve og leke med ulike olivenoljer og kombinasjoner, fordi du liker kanskje andre smakskombinasjoner, som at milde retter får ekstra smak eller et ekstra spark med en pepperaktig picual-olje.


Til hudpleie velger du extra virgin for mest næring, virgin for en mer økonomisk løsning og raffinert for praktiske fordeler som svakere lukt.

Matparingskart: Enkle huskeregler