De beste olivenoljene: Hva bør du velge? En enkel guide til smak, helse og kvalitet

 

En god olivenolje er som flytende gull på kjøkkenet. Men hvordan finner du frem til de aller beste oljene? Vi hjelper deg.

I denne guiden ser vi på hva som skiller en topp olivenolje fra resten, og hvordan du kan velge rett type for både best smak, kvalitet og helse.

Uansett om du er ute etter en olivenolje av toppkvalitet, den sunneste matoljen eller lurer på hvilken olivenolje som passer best på ditt kjøkken, hjelper vi deg med å velge riktig.

 

 

 

Hva menes med «beste olivenolje»?

 

«Beste» betyr ikke det samme for alle. For noen handler det om sunnhet, for andre om smak, kvalitet eller pris, og for de fleste en kombinasjon.

 

Her er noen enkle steg du kan bruke for å finne en olje av høy kvalitet:

 

  • Velg hovedsakelig extra virgin olivenolje (EVOO). Dette er gullstandarden. Vit også at det finnes noen unntak her.

 

  • Sjekk ferskhet. Se etter høsteår eller tappedato – jo ferskere, desto bedre.

 

  • Se på emballasjen. Mørk flaske eller metallboks beskytter oljen mot lys.

 

  • Opprinnelse og sort. Jo mer spesifikt, desto bedre (region, gård, olivensort).

 

  • Match smak med bruk. Mild til delikate retter, robust til kraftige retter.

 

 

De mest populære kategoriene innen «beste olivenoljer»

 

Utenom fokuset på best kvalitet i forhold til produksjon, finnes det mange andre måter å definere «den beste» på.

 

Her er de vanligste:

 

  • Den beste olivenolje for helsen er alltid ekstra virgin, gjerne bitter og pepperaktig. Jo høyere fenolinnhold, desto bedre.

 

  • Den beste olivenoljen for steking: Bruk en rimeligere EVOO av høy kvalitet. Vi har testet våre olivenoljer i labotoriumet vårt i Spania, og vet at våre oljer har høyt røyketemperatur og tåler dermed varme godt. Men du trenger ikke bruke din dyreste flasken i stekepannen.

 

  • Den beste økologiske olivenoljen: For deg som vil ha bærekraft og ren produksjon.

 

  • Den beste allround-olivenoljer har medium intensitet og balansert smak. Fungerer i de fleste retter.

 

 

Olivenolje fra ulike land – påvirker smak og kvalitet

 

Olivenolje lages mange steder over hele verden, men noen land peker seg ut som ledende produsenter:

 

  • Spania: Verdens største produsent. Andalucía regnes som et mekka for olivenolje, kjent for kraftige sorter som Picual og delikate varianter som Royal.

 

  • Hellas: Lager mye Koroneiki, en intens og fenolrik olje. Grekerne konsumerer mesteparten av produksjonen sin.

 

  • Italia: Berømt for oljer fra Toscana, Umbria og Puglia. Frantoio og Coratina gir klassiske italienske smaksprofiler.

 

 

 

Smakskart: finn riktig olje som passer til din smak

 

Smaken på olivenolje varierer enormt, fra mild og smøraktig til robust og pepperaktig.

 

En enkel huskeregel er å dele dem inn i tre kategoxrier:

 

  • Mild: Smøraktig, nøtteaktig. Typisk Arbequina. Perfekt til salater, hvit fisk og baking.

 

  • Medium: Fruktig og balansert. Hojiblanca eller Frantoio. God allround-olje til pasta, grønnsaker og kylling.

 

  • Robust: Bitter, pepperaktig og rik på polyfenoler. Picual eller Koroneiki. Passer til kjøtt, tomatretter og gryter.

 

 

olivenolje

 

Våre olivensorter fra Cazorla

 

Det finnes hundrevis av olivensorter. Bare i Spania finnes det mer enn 200 stykker.

 

Hos oss finner du to sorter fra Jaén i Andalucía som alle våre olivenoljer baserer seg på i ulike kombinasjoner:

 

  • Royal er mild, elegant og sjelden. Denne sorten regnes som kongen eller gourmetvarianten. Denne oliventypen består kun av 5% av olivenoljeproduksjonen. Perfekt til salater, dressinger, sjømat og carpaccio.

 

  • Picual er robust, kraftig og rik på antioksidanter. Denne er verdens mest dyrkede olivensort (ca. 25–30 % av all oljeproduksjon), og ofte brukt i prisvinnende oljer. Kjent for høy stabilitet og rike fenoler. Passer til kjøtt, tomatretter og retter som trenger et lite «sting».

 

Se vårt utvalg av Cazorla Royal og Picual olivenoljer her

 

 

italian-salad

 

Bruksområder: velg riktig olje til riktig mat

 

  • Mild olje: Delikate retter som fisk, salater eller majones.

 

  • Medium olje: Allround til pasta, kylling og grønnsaker.

 

  • Robust olje: Kraftige retter som biff, lam, tomatgryter og pizza. Eventuelt milde retter som du ønsker å piffe opp.

 

 

 

Oppsummering – hva er den beste olivenoljen?

 


Kort sagt:
Den beste olivenoljen har høy kvalitet både i produksjon og innpakning. Ekstra virgin olivenolje er ofte det beste valget. Den er både sunnest, kaldpresset, smakfull og laget på de strengeste kvalitetskravene.

 

Husk: Også innenfor extra virgin olivneolje finnes det store forskjeller. Produsent, sort, høsting, pressing og kvalitet avgjør smaken.

 

Men «beste» betyr også å velge riktig olje til riktig bruk:

  • Mild: delikate retter.

 

  • Medium: allround.

 

  • Robust: kraftige retter.

 

  • Steking: velg beste olje for dette basert på varme og stekemetode.

 

I Cazorla brenner vi for å tilby unike og ulike oljer som består av Royal oliven og Picual oliven. Det sikrer mange spennende varianter til ulik bruk, alltid med fokus på kvalitet og håndverk.

 

Bruk vår korte sjekkliste: Kjennetegn på en god olivenolje

 

Når du står foran hyllen med flasker, husk dette:

 

  • Ekstra virgin (kaldpresset, lavt syreinnhold) er den som er sunnest og skinner best når den er rå.

 

  • Vit hva du skal bruke olivenoljen til og hvilken type og smak som passer: Mild, medium eller robust.

 

  • Ferskhet (sjekk høsteår/tappedato).

 

  • Mørk emballasje.

 

  • Sjekk opprinnelse og olivensort, dette kan stå på flasken, ved å velge en leverandør du er sikker på eller ved å gjøre et kjapt søk.

 

Klar til å smake forskjellen? Oppdag våre olivenoljer