Forside

3000 ÅR MED OLIVENDYRKING

Bak ethvert unikt produkt skjuler det seg en unik historie, og olivenolje-eventyret i Cazorla er intet unntak.
I hjertet av Spanias største beskyttede naturpark, Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas (UNESCO Biosphere Reserve), begynte olivendyrkingen allerede for nærmere tre tusen år siden, når fønikerne introduserte syriske oliventrær i fjellandskapet.

Med tiden skulle det vise seg at nettopp denne unike regionen – bugnende av viltvoksende aromatiske urter som rosmarin, timian og lavendel, som alle bidrar til å sette sitt karakteristiske preg på smaken – var det ideelle mikroklimaet for dyrking av oliventrær.

Stordriften vi ser i dag, derimot, er et relativt nytt fenomen siden fortidens bønder manglet det nødvendige utstyret til å forsyne utover landegrensene. Det er dermed først i nyere tid at Cazorla har gjort seg bemerket som et kvalitetsstempel på det internasjonale olivenoljemarkedet.

ACEITES CAZORLA

Året 1951 markerte starten på et nytt kapittel i Cazorlas historie. Trettitre lokale bønder slo seg sammen og dannet et kooperativ med felles presser, møller og produksjonsutstyr, og visjonen om å øke både kvaliteten og kvantiteten på olivenoljeproduksjonen i regionen var dermed en realitet.

I dag, nøyaktig 70 år senere, består kooperativet av 16 møller og over 2500 lokale olivenbønder – hver bonde med en unik kunnskap og forståelse om sine egne olivenlunder; ofte passert nedover i arv generasjon etter utallige generasjon.

Når dette ble kombinert med moderne utstyr og møller, strenge kvalitetskontroller og et unikt mikroklima for olivendyrking, er det kanskje ikke så rart at 20% av verdens olivenolje kommer fra nettopp Sierra de Cazorla i dag.

The Royal
Olivenene fra denne oljen kommer fra den lokale oliventresorten Royal – en sjelden variant som kun vokser ett sted i verden: det mineralrike jordsmonnet i nasjonalparken Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas i hjertet av Spania, omgitt av viltvoksende aromatiske planter og urter. Resultatet er en unik smaksopplevelse, som er grunnen til at Royalolje er den mest ettertraktede olivenoljen i verden. Kun fem prosent av trærne i regionen er Royaltrær.

Der andre oliven blir høstet med maskiner, er disse trærne så sensitive at hver eneste oliven må plukkes for hånd. Dette forhindrer smaksmessige urenheter i oljen, da fruktene som brukes aldri kommer i kontakt med bakken, ei heller risikerer å fermentere før pressing.

Smaken er silkemyk i ganen og har en fruktig og intenst duft av moden tomat. Frisk, søtlig og rund aroma. Passer til alt fra kjøtt, fisk og skalldyr, til salat, pasta og dypping av brød.

Se vårt utvalg av Royal olivenolje

The Picual
Picual er en mer robust oliventresort som stortrives i fjellterrenget. Der en stadig større andel bønder river opp og planter nye trær hvert 7. år, har våre olivenlunder stått standhaftig i flere hundre – og i visse tilfeller tusener – av år. Side om side med Picualtrærne gror også Royaltrær, og når innhøstingen finner sted vil det alltid være en viss andel Royalolivener i Picual-oljen fra Cazorla-regionen. Nettopp dette, sammen med de lokale fjellurtene, hever smakssammensetningen og kvaliteten betraktelig sammenliknet med andre Picual-oljer.

Smaken oppleves som «full-bodied», fruktig og lettere spicy, med et hint av tomatblader, urter og nyklippet gress.

Picual er en «all-round» olivenolje som passer bra til det meste. Egner seg utmerket til topping av salater, bruschettaer og vinaigretter, samt grillet kjøtt.

Se vårt utvalg av Picual olivenolje

Om Cazorla
Om Cazorla
Forside
Om Cazorla

KNAUSGÅRD VENTURES

Etter nærmere 20 års dypdykk i spansk mat og kultur på den iberiske halvøy, kan vårt beskjedne bidrag til denne historien oppsummeres med noen korte ord: å bringe det beste av det beste til det norske markedet – for de med en forståelse for at olivenolje, på lik linje med så mye annet i matverden, kan være en opplevelse i seg selv såfremst at råvarene og kvaliteten er ivaretatt i alle ledd.

Our love and passion for coffee are what brought my husband and me together, and it’s the reason we started Herrera Roasters. We strive to make every cup of coffee an extraordinary experience for our customers.